3. prosince 2013

Překlep? Ale nekecej!

Ano, i Jazyková inkvizice navštěvuje internetové diskuse, ale k překvapení mnohých neprudí diskutéry kvůli jazykovým prohřeškům. Nikdy. Ze zásady.

Nicméně si všímá, že napadení diskutéři se často brání slovy je to jenom překlep. A nejen oni, brání se tak skoro každý, koho někdo upozorní na nějaký nedostatek v písemném projevu, zejména pokud takové upozornění vzejde od člověka, který má tento typ upozorňování v popisu práce.

Jenže smůla, překlep se pozná, protože má určité zřetelné příznaky. Je to například záměna znaku za ten, který je na klávesnici poblíž toho správného; chybějící znaky, a to včetně interpunkčních; přebytečné znaky, opět poblíž těch pravých; opakující se znaky; prohození znaků; v širším smyslu i chybějící nebo opakující se slova... 

Pozná se i ledacos jiného. Třeba to, kdy byl pisatel myšlenkami jinde (a mnohdy i to, kde konkrétně – jestli u jiné části textu, předchozí či následující, nebo v nějaké zcela jiné části vesmíru, tj. napíše-li třeba Japonská republika namísto Janovská republika). Poznají se místa, kde autor napsal něco tak a tak a potom to předělal (nebo mu to někdo předělal), přičemž mu tam „zůstal viset“ zbytek původní formulace. A tak podobně.

Radím vám dobře, nikdy se na překlepy nevymlouvejte. Hlavně to nezkoušejte na lidi, kteří dnes a denně zacházejí s psaným slovem. (Pokud s ním tedy zacházejí příčetně.) Mluvte pravdu. Řekněte no jo, tohle moc neumím; sorry, myslel jsem zrovna na něco jiného; spletl jsem se; pravopis není můj koníček; nebo klidně na nějakej pravopis se ti můžu vykašlat. 

Ale nelžete, je to marné. Překlep totiž vypadá nějak takhle: Soudtuh Pacéza je velice schipný soudtuh a může zasrávat všechny gunkce jako sbazák. 

Dodatek č. 1:
Nebuzerujte v internetových diskusích, je to srabácké. V diskusích se totiž chyby dělají velmi snadno. Formuláře jsou mrňavé, to, co do nich píšete, je nepřehledné, text nevidíte celý, každou chvíli něco opravujete, přidáváte nebo mažete (a tím si vytváříte další příležitosti k chybám)... Zkrátka a dobře – negramota podle diskusních příspěvků (většinou) neodhalíte. 

Dodatek č. 2:
Poznáte, odkud pochází geniální ukázka překlepů?

2 komentáře: