4. února 2013

Hranolky za hranou

Co myslíte, že udělá Jazyková inkvizice, zavítá-li do pohostinského zařízení, kde na jídelním lístku objeví vídeňskou roštěnou s hranolkami?

Chytí číšníka pod krkem a nutí ho, aby to okamžitě stokrát přepsal a dal podepsat panu majiteli? Vynucuje si odškodné v podobě sklenky dvanáctileté irské whiskey nebo aspoň písemnou omluvu na hlavičkovém papíru dotyčného lokálu?

Nikolivěk. Jazyková inkvizice totiž dobře ví, že by si mohla akorát tak trhnout smaženým kuřecím křidýlkem a že to menu dost možná v potu tváře sesmolil právě sám majitel či ředitel podniku. 

Především však vyniká soudností a za cenu nezměrného sebezapření krotí svou profesní deformaci. Uvědomuje si, že do hospody se zpravidla chodí za libostnou krmí, nikoli za libostným jazykem. Nanejvýš tak za tím uzeným.

Nicméně co ve své neskonalé dobrotě promine profesionálům gastronomickým, nestrpí u těch, jejichž hlavním pracovním nástrojem je pero, psací stroj nebo klávesnice počítače. A řádí-li tito jazykoví chuligáni na stránkách nejčtenějších zpravodajských portálů, její mysl se teskně hrouží do starých zlatých časů, v nichž vládlo právo útrpné. Protože při té frekvenci už to začíná zavánět organizovaným zločinem.

Nevěříte?


Kvůli atletice se vzdal milovaného smaženého sýru s hranolkami, hlásá idnes.cz v olympijském profilu skokana Jaroslava Báby.


Korektornou (jestli tam tedy něco takového mají) serveru lidovky.cz zase prošel recept na hamburger s hovězím masem a hranolkami.

A co by to bylo za skandál, kdyby u něj chyběl super.cz: Tomu neuvěříte! Takhle se cpe vychrtlá Eliška Bučková hamburgery a hranolkami! Nebojte, uvěříme. Už jsme si zvykli.

Drazí čtenáři, snažně vás prosím: Podaří-li se vám kdy proniknout do blízkosti některého z účastníků tohoto zlolajného komplotu, jemně mu v nestřežené chvíli naznačte, že hranolek je malý hranol. Ne malá hranola. Případně mu pro jistotu prozraďte, že se skloňuje podle vzoru podolek.

Ach, ještě něco: Vzkažte mu, ať se tímto poznatkem ve svém vlastním zájmu hledí řídit. Protože tolik hranolek v českém mediálním prostoru, to už je skutečně za hranou. A že dojde-li na nejhorší, hranice zdaleka nemusejí plát toliko na břehu Rýna...

3 komentáře:

  1. A co teprve bramborová polévka s hříbkami!!
    Kateřina Pavlíšková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to musí být teprve dobrota.
      To víte, někteří jedinci jsou zkrátka nesmírně kreativní.

      Vymazat
  2. Mým dávným spolužákem byl jistý TEN Podolka (něco jako "hranolka"). Dík za skvělá ponaučení.

    OdpovědětVymazat